Muita vierailun arvoisia paikkoja Länsi-Suomessa

Varsinais-Suomen maakunta tarjoaa loistavan omaleimaisia kohteita ja paikkoja, joihin kannattaa tulla tutustumaan kauempaakin. Alue tunnetaan historiallisesti merkittävistä kohteistaan, jotka juontavat juurensa Ruotsi-Suomen kuningaskunnan aikoihin ja vieläkin kauemmas ulottuen jopa kivi- ja rautakausille saakka. Maakuntaan kuuluu useita eri seutukuntia, jotka ovat Loimaa, Turku, Salo, Vakka-Suomi ja Turunmaa. Turku toimii Varsinais-Suomen maakunnan keskuspaikkana.

Laitila – historiallisten kylien alue

Laitilan kaupunki kuuluu Varsinais-Suomen maakuntaan sekä myös Vakka-Suomen seutukuntaan. Laitila on perustettu jo vuonna 1868, mutta siitä tuli varsinaisesti kaupunki vasta 1968. Laitilan alue on tunnettu sen rautakaudelle ajoittuvista muinaisjäännöksistään. Kodjalan soturihaudan voi löytää Kodjala-nimisestä Laitilaan kuuluvasta kylästä. Kodjala on yksi vanhimpia alueen kyliä. Se yhdessä viiden muun kylän kanssa, jotka ovat Valko, Untamala, Laitila, Salo ja Soukainen. Ne muodostivat asutuksen ytimen Laitilaan jo rautakauden alkuaikoina.

Näillä alueilla historia ulottuu yli kahdentuhannen vuoden taakse. Näiden kylien ikä on määritetty arkeologisten todisteiden, kuten kalmistojen perusteella. Alueilta löydetyt kalmistot ovat pitkälti samanlaisia kuin Ruotsissa tai Gotlannissa sijaitsevat samaan aikakauteen liitetyt kalmistot.

Muita Laitilan ympärillä olevia kyliä ovat muun muassa Pirttikylä, Vuohenmaa, Ropa, Silo ja Toma. Vaella ympäri Leinmäkeä ja koe luoteessa sijaitseva vehreä Suontaka, etelän suuntaan sijoittuva ainutkertainen Haaro sekä lounaaseen tuleva perinteikäs Malko. Vaikka Leinmäen kylästä on löydetty kivikautisia asuinpaikkoja sekä vasarakirvesesineitä, niin kylän asutus on kuitenkin alkanut vasta keskiajalla, jolloin joko Laitila tai Kaukola on toiminut emokylänä. Laitilasta on löydetty kotakyliä, jotka todistavat vallinneesta kampakeraamisen kivikauden ajasta. Tämä paikallistuu aikajanalla reilut kuusi tuhatta vuotta taaksepäin. Myös Silosta löytyneet kiviesineet vievät alueen historian jopa esikeraamiseen aikaan. Alueella runsaasti esiintyvät hiidenkiukaat vievät matkaajan pronssikauden jännittäviin tunnelmiin.

Mielenkiintoisia arkeologisia löytöjä on tehty myös Salon kylästä. Siellä on törmätty pronssiseen viinikauhaan sekä kulta-hopeaseoksesta tehtyyn sormukseen, joiden alkuperät ovat liitetty Rooman valtakunnan alueelle. Myös Salon alueella sijaitseva muinaispelto on ollut arkeologisen kiinnostuksen kohteena. Alueen kylät tarjoavat huimia historiallisia kokemuksia niistä kiinnostuneille.

Laitila tänään

Laitila ulottuu melkein Saaristomeren rantaan saakka ja sen luonto on vehreää lehtimetsää edustaen tyypillistä Suomen länsirannikon kasvustoa. Tosin tämä luonto poikkeaa vahvasti mantereisen Suomen metsämaasta. Yleensäkin Varsinais-Suomen luontoon kuuluvat upeat tammilehdot ja juuri Saaristomeren alue. Laitila on tunnettu sekä munantuotannostaan että varhaisvihanneksistaan. Myös teollisuus, palvelut ja yrittäminen ovat voimissaan paikkakunnalla.

Huomioitavaa on, että siellä on Suomen toiseksi korkeimpana työpaikkojen omavaraisuusaste, joten aktiivisesta paikkakunnasta on todellakin kysymys. Laitilan naapurit, perinteikäs Rauma ja moderni Uusikaupunki, tarjoavat runsaasti erilaisia elämyksiä ja kokemuksia myös matkailijaa ajatellen.

Turku – Varsinais-Suomen keskus

Varsinais-Suomen maakunnasta ei voida puhua mainitsematta Turkua, joka toimii maakunnan keskuksena. Turku on väkiluvultaan Suomen kolmanneksi suurin kaupunki ja onhan se toiminut myös entisenä pääkaupunkina. Turun läpi kulkee helmeilevä Aurajoki, joka alkaa Oripään harjualueilta ja jatkuu Turun kautta Saaristomereen. Aurajoen jokilaaksomaisema on näkemisen arvoinen ja lukeutuu yhdeksi kansallismaisemaksi. Maakunnan lounaisosissa sijaitsee Turun saaristo, johon kuuluu noin 20 000 saarta. Joissakin näissä saarnimetsikköisissä saarissa on asutusta, mutta suurin osa niistä on vain karuja ja kallioisia luotoja.

Turun linna on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka, joka suorastaan huokuu historian havinaa. Se on Aurajoen rannalle 1200-luvulla perustettu linna, joka toimii nykyään museona ja on yksi Varsinais-Suomen suosituimpia matkailukohteita. Historiallisesti arvokkaassa linnassa on vaikuttanut Herttua Juhana III. Lisäksi se on toiminut kenraalikuvernöörin virka-asuntona. Turun linnaa on käytetty myös vankilana.

Varsinais-Suomessa on monenlaista nähtävää ja koettavaa jokaiseen makuun, tervetuloa tutustumaan!