Miten Leinmäelle pääsee?

Laitilan alueeseen kuuluvat yli 40 muinaiskylää tarjoavat uskomattoman kouriintuntuvia todisteita siitä, että alueella on ollut kulttuuria ja elämää jo tuhansia vuosia sitten. Vaeltavia matkailijoita ja vierailijoita on ollut läpi historian, joten Suomi ole pohjoisesta sijainnistaan huolimatta ollut mikään takapajula. Tästä asiasta todistavat useat, arvokkaat Laitilan kylien alueelta löytyneet muinaislöydöt. Nämä arkeologiset löydöt ja esineet vievät aikoihin, jotka juontuvat pitkälle ennen ajanlaskua. Tervetuloa leinmaki.fi -sivustolle ja pääset tutustumaan tähän upeaan Varsinais-Suomen maakuntaan kaikkine nyansseineen.

Miten paikalle voi tulla?

Laitilan luonnonkaunis ja omaleimainen, lehtomainen seutu sijaitsee Varsinais-Suomen pohjoisimmassa osassa, josta on meren rantaan kivenheiton pituinen matka. Laitilaan päästään näppärästi omalla autolla mistä tahansa ilmansuunnasta, kuten pohjoisesta ajamalla kasitietä pitkin tai käyttämällä kantatietä 43 tai seututietä 196. Myös yhdysteitä 2051, 2052 ja 2021 pitkin saavutaan perille.

Jos matkasi välipysäkkinä on Turku, niin silloin valittavanasi on useita eri matkustusvaihtoehtoja. Junaliikenne Turkuun toimii erinomaisesti väleillä Helsinki-Turku sekä Toijala-Turku, jolloin Turun satama jää päätepisteeksi. Kun Helsingistä tullaan Rantarataa pitkin, jäävät välille Turun satama, Turku, Kupittaa ja Salo. Lisäksi juna ohittaa Piikkiön, Paimion ja Ervelän. Tämä rataosuus alkaa olla jo historiallinen, sillä se on valmistunut 1900-luvun alkuvuosina. Turusta Uuteenkaupunkiin ja Turusta Toijalaan välisillä rataosuuksilla kulkevat pääasiassa tavarajunat. Turkuun saapuville junille ovat olemassa kätevät linja-autoreittiyhteydet niin läheiseen Laitilaan kuin muuallekin Suomeen.

Helsingistä Turkuun päästään kätevästi valtatietä numeroa 1 pitkin myös omalla autolla. Muutaman tunnin ajomatka sujuu leikiten katsellessa vaihtuvia maisemia. Mikäli Turkuun tullaan pohjoisen suunnalta Oulusta, niin kasitie tarjoaa yllättävän hienoa rannikkoseutua ihasteltavaksi. Tampereen suunnalta ajetaan ysitietä pitkin Turkuun ja Hämeenlinnasta tullaan käyttämällä valtatietä numero 10. Mikäli haluat piipahtaa Turusta Laitilaan päin tullessa muissa muinaiskylissä ja lukuisissa historiallisissa kohteissa, niin kannattaa valita kantatie 43, joka tuo suoraan Laitilaan. Kylät sijaitsevat sitten aivan muutamien kymmenien kilometrien säteellä kaupungin keskustasta.

Lentäen päästään kaikkein nopeimmin perille. Mikäli sinulla on tuttavia esimerkiksi Tanskasta, niin Kööpenhaminasta tulevat päivittäin lennot Turkuun. Samoin Tukholmasta ja Helsingistä voidaan matkustaa ilmateitse Turun kansainväliselle lentoasemalle. Turun lentokenttä on hyvin vilkasliikenteinen ja matkustajamäärät suuria. Monet mukavuutta ja nopeutta arvostavat matkailijat ovat bonganneet lentämisen tarjoamat edut.

Alueella sijaitsevat suosikkimatkakohteet

Tulit Leinmäelle sitten omalla autolla, junalla, linja-autolla, lentäen tai vaikkapa pyöräillen, niin reissullasi on varmasti paljon koettavaa. Monet suosikkimatkakohteet ovat suunniteltu myös lapsiperheitä varten, kuten erilaiset teemapuistot. Lomalla on mahdollisuus nauttia kiireettömästi myös kylpylöistä erilaisine hoitoineen tai tehdä rentouttavia patikointiretkiä luonnon helmassa.

Musiikin ja festivaalien ystäville on monenlaista tarjontaa ja kansainvälisiä esiintyjäkattauksia. Myös kulttuuri, taiteet ja historia ovat esillä laajasti monissa eri muodoissa. Matkailijan suurin ongelma lienee ajanpuute, sillä Varsinais-Suomi tarjoaa niin paljon katsottavaa ja koettavaa, ettei muutamassa päivässä ehdi saamaan kuin pintakosketuksen alueen moninaisiin aktiviteetteihin.

Yhdistä risteily matkalle

Pidemmältä matkalta tulevan kannattaa miettiä myös muita aktiviteetteja reissulle. Mikäli haluat risteillä ja kokeilla laivaliikenteen huikaisevaa tunnelmaa, niin n. 60 kilometrin päässä sijaitseva Turun satama tarjoaa päivittäin monia laivavuoroja Ruotsiin Tukholmaan ja Kapellskäriin. Samalla merellisessä seikkailussa voidaan ihailla Saaristomerta sekä kaunista Turun saaristoa. Risteily on aina mukava kokemus. Käden ulottuvilla ovat kansainväliset merkkituotteet sekä valmiit herkulliset buffetpöydät.

Tukholmassa on mahdollista kokea erilainen päivä skandinaaviseen tyyliin shoppaillen tai muuten vain nauttien kaupungin sykkeestä. Myös laaja ravintolatarjonta on kokeilemisen arvoista. Monet trendit niin ruuassa kuin muodissakin rantautuvat ensin Tukholmaan. Vaihtoehtoisesti voidaan piipahtaa esimerkiksi Ahvenanmaalla, Maarianhaminassa tai Långnäsissä. Laivaliikenneyhtiöitä on valittavissa useampiakin.