Kokeile ulkoilmaelämää

Telttailu ei enää vuosiin ole olut suuren yleisön suosiossa. Vielä 1970-luvulla automatkailu kotimaassa oli suosittu lomailumuoto camping-alueilla teltoissa yöpyen. Vaurastumisen myötä lomailulta vaaditaan yhä enemmän, joten yksinkertainen telttamajoitus olemattomine keitto- ja hygieniamahdollisuuksineen ei enää riitä.

Asuntovaunut ja -autot ovat nykypäivän retkeilijän yöpymispaikkoja. Hyvin varustetuissa kulkuneuvoissa on kaikki nykyajan vaatimusten mukaiset mukavuudet, ja monet niistä ovat suorastaan loisteliaasti sisustettuja. Keittomahdollisuudet mikroaaltouunilla ja lämmin käyttövesi sekä suihkutilat tekevät majoittumisesta lähes kodinomaista.

Suurenkin asuntoauton tai -vaunun tilat ovat kuitenkin suhteellisen pieniä, onhan minimaaliseen tilaan mahdutettu kokonainen koti. Siksi leirintäalue automatkan aikana tarjoaa oivallisen vaihtoehdon harrastaa ulkoilmaelämää. Matkailuautot tarjoavat liikkumisen vapautta ja toisaalta mahdollistavat leiriytymisen lähes missä tahansa. Lisäksi kaikki mukavuudet seuraavat koko ajan mukana.

Enää ei tarvitse olla välttämättä riippuvainen erillisistä leirintäalueista, toki niissä on tarjolla autoilijoiden tarvitsemia palveluita sekä sähköliittymä, joka helpottaa varsinkin useamman yön yöpymisiä. Lisäksi alueet ovat useimmiten vartioituja.

Leirintäalueita Varsinais-Suomessa

Leirintäalueita löytyy esimerkiksi Säkylästä Pyhäjärven rannalta. Kristalliranta-niminen leirintäalue tarjoaa mökkimajoitusta ja camping-alueen asuntoautoille ja -vaunuille sekä telttailijoille. Alueella on upea hiekkaranta, ja se sijaitsee kauniissa järvimaisemassa. Suomessa kun ollaan, on tarjolla myös saunamahdollisuus, joka taitaa olla ainoa puute moderneissa asuntovaunuissa.

Ruissalo Camping Turussa on perinteinen hyvin varusteltu camping-alue, joka toimii myös festivaalien näyttämönä. Se sijaitsee meren rannalla Saaronniemessä, joka on Ruissalon uloin kärki. Tarjolla on kaikki tarvittavat palvelut sekä sisämajoitusta haluttaessa.

Lemmi Caravan sijaitsee Turun ja Rauman puolivälissä, Laitilasta valtatietä etelään Laajoen varrella. Se on tarkoitettu asuntovaunuille ja -autoille. Alueen läheisyydessä on hyvä mahdollisuus patikointiin ja pyöräilyn harrastamiseen. Lisäksi alueella on langaton internet asiakkaiden käytössä. Tämä on hyvä lisä henkilölle, joka pelaa mobiilipelejä vaellusretkellä. Alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia vuodenajasta riippuen.

Jokamiehenoikeuksista ryhtiä retkeilyyn

Matkailuauto tai -vaunu suo myös mahdollisuuden leiriytymiseen muualla kuin niille varatuilla camping-alueilla. Modernissa versiossa mukavuudet ovat käytettävissä täysin riippumatta siitä, missä se sijaitsee. Jokamiehenoikeuksiin kuuluu, että tilapäinen yöpyminen on sallittu niillä alueilla, joilla kulkeminenkin on luvallista. Jokamiehenoikeuksia on muutenkin hyvä muistaa luonnossa liikkuessa, sillä niiden mukaan toimittaessa ei aiheuteta turhaa häiriötä tai vaurioita luonnolle tai maanomistajille.

Jokamiehenoikeudethan sallivat myös sienien ja marjojen poimimisen, veneilyn, luonnossa liikkumisen jalan tai pyöräillen sekä onkimisen. Se taas kieltää esimerkiksi avotulen teon toisen maalle, ympäristön roskaamisen, lintujen tai eläinten häiritsemisen ja liian lähelle asumuksia leiriytymisen.

Valitse majapaikka huolella

Hyvin valittu leiripaikka luonnon ympäröimänä voi olla upea kokemus, joka antaa virtaa pitkäksi aikaa arjen aherrukseen. Patikointi tai esimerkiksi sieniretkin syksyisessä metsässä ruskan värien maalatessa luontoa saa sielun lepäämään ja mielen rauhoittumaan. Pulahdus vedessä kesäaikaan virkistää kummasti päivän kuumuudessa ja on suosittu vaihtoehto myös perheen pienempien parissa.

Tutustuminen alueen historiaan ja kulttuuriin onnistuu vaivatta, koska kohteiden lähettyville voi ajaa autolla ja loppumatkan patikoida luonnosta nauttien. Sadekelin sattuessa voi nauttia nykyajan mukavuuksista auton tai vaunun suojissa. Vaeltaminen lähiympäristössä sujuu vaivattomasti kulkuneuvon toimiessa tukikohtana retkille. Kun alueen nähtävyydet on koettu, voi leirin siirtää seuraavaan paikkaan, jossa odottavat uudet haasteet ja nähtävyydet.

Arjen kiireiden vastapainoksi on erinomainen tapa rentoutua leirintämatkailu Varsinais-Suomen viljavissa ja vaihtelevan metsäisissä maisemissa. Lyhyet tai pidemmät patikkaretket, joilla voi tutustua vähän syrjäisempiinkin kohteisiin, ovat antoisia ja saavat arjen tuntumaan hieman helpommalta.